Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (2023)

Veel mensen met een camper staan in de startblokken om naar Frankrijk ter vertrekken. Vrijheid-blijheid met je eigen accommodatie op wielen. Wat moet je op orde hebben voor vertrek?

1. Milieuvignet: ook voor campers en kampeerauto’s?

Jazeker! Vooral als je plannen hebt om met de camper Parijs, Lyon of andere grote Franse steden in te gaan. Deze milieusticker is namelijk een geldig bewijs dat een voertuig aan de emissienormen voldoet. Sinds 2016 is dit ‘Crit’Air’-vignet verplicht voor diverse milieuzones in Frankrijk. Oudere, sterk vervuilende voertuigen worden op deze manier uit de binnensteden geweerd. Maar ook in diverse Franse departementen zijn tijdelijke milieuzones ingesteld, wat betekent dat je het vignet daar nodig hebt in periodes van extreme luchtvervuiling. Belangrijk: is jouw dieselcamper van vóór 1997 dan kun je GEEN milieusticker krijgen! En voor Parijs geldt als laatste bouwjaar 2000.

Meer over de milieuzones, de kosten van het vignet en hoe te bestellen lees je in ons uitgebreide artikel: Mileusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (1)

LET OP! Dodehoeksticker verplicht

Een andereverplichting voor campers van meer dan 3,5 tonis het dragen van een sticker die waarschuwt voor de dode hoeken. Deze dodehoeksticker van 17 x 25 cm moet sinds 1 april 2021 zowel op zijkant als op de achterkant van het voertuig zichtbaar zijn. Op straffe van €135 bij afwezigheid.

De stickers zijn onderweg te koop bij tankstations of vooraf online. De goedkoopste zijn gewone stickers (ca. €3,95 per stuk), maar er zijn ook iets duurdere magneetstickers (€14,95) die je na de vakantie weer kunt verwijderen en opbergen (en die geen lijmresten op de camper achterlaten…).

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (2)

2. Tolbadge voor campers, waar moet je op letten?

Ben jij het type dat zo snel mogelijk richting het Zuiden wil afreizen en niet schroomt om daarbij de autoroutete pakken, weet dan dat je extra tijd bespaart als je in het bezit bent van een tolbadge. Daarmee betaal je elektronisch op de autoroutes in Frankrijk én autopistas in Spanje, Portugal en eventueel zelfs in Italië. Zo’n tolbadge is alleen mogelijk voor campers die max. 3 meter hoog zijn en max. 3,5 ton wegen. Zie hieronder een overzicht van alle klassen.

Meer over het werkt, de 2 soorten tolbadges die er zijn en de speciale lezersaanbieding van Bip&Go vind je in ons artikel: Hoe werkt de tolbadge en hoe bestel je die?

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (3)

Mijn camper is hoger dan 3 meter of weegt zwaarder dan 3,5 ton, wat nu?

Dan zit er niets anders op om een kaartje te trekken bij de algemene Péage-poortjes en af te rekenen daar waar cash of creditcard (CB) betaling mogelijk is.

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (4)

(Video) #370 WE ZIJN WEER ONDERWEG (+ uitleg milieusticker Frankrijk)

Let op: de poortjesvoor tolbadgehouders(aangegeven metTen ‘Reservé’) bestaan in2 varianten: poortjes voor voertuigen van maximaal 2 meter hoogte (meestal links) en poorten zonder hoogtelimiet (meestal rechts).Ook bestaan er bij de grotere péages ‘Sans arrêt-30 km/hr-poortjes’ waar je niet eens hoeft te stoppen met je elektronische badge, maar stapvoets kunt doorrijden. Let ook hier goed op de hoogtelimiet. Heb je een hoge camper? Plaats de badge dan onderaan de voorruit in plaats van bovenaan. Lees hier meer praktische tips voor het gebruik van een tolbadge.

3. Mag ik overal kamperen in Frankrijk?

In het algemeen geldt dat je in Frankrijk mag overnachten met een camper daar waar je ook mag parkeren, met een maximum van 7 dagen. Maar natuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen. Zo kan een plaatselijke verordening in het dorp of de stad overnachten verbieden (check de borden).

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (5)

Ook mag je niet vrij kamperen in beschermde natuurgebieden, niet op het strand en niet binnen 500 meter van monumenten of in een waterwingebied. En bevind je je op privéterrein dan heb je uiteraard toestemming nodig van de eigenaar. Langs een snelweg mag je maximaal 24 uur parkeren.

Frankrijk is ook een land met een groot aanbod van speciale camperplaatsen (les aires de camping-car). Voordeel is dat er bij deze parkeerplaatsen vaak ook faciliteiten nabij zijn als watertap, loosruimte en soms ook doucheruimten. In dit artikelvind je een duidelijke uitleg over camperplaatsen en wildkamperen in Frankrijk.

Lees ook: Met een camper overnachten op Franse natuurcampings

Goboony, de Airbnb voor campers

Heb je zelf geen camper? Via de site Goboony.nl kun je een camper huren direct van de particuliere eigenaar. Al 5 jaar timmert deze website met veel succes aan de weg. Boeken en zoeken is simpel: je vult je start- en einddatum in en het aantal personen en je krijgt een volledig overzicht van het beschikbare aanbod. Ideaal als je een keer zo’n campervakantie wilt uitproberen. En voor wie wel een camper heeft, verhuren kan dus ook via dit camper deelplatform!

Gamping: kamperen in andermans achtertuin

Jawel, er is weer een nieuwe trend: gamping! Niet te verwarren met glamping.Dit is een samenvoeging vangardenen campingen betekent simpelweg dat je in de tuin van een particulier kunt logeren. Op de site homecamper.com kun je een (Franse) bestemming invullen en dan krijg je een overzicht met beschikbare mogelijkheden. Lijkt ons een superleuke ervaring!

Met een camper door Frankrijk rijden, waar moet je aan denken? (6)

Ter info: soms staat er bij de adressen op deze site dat de faciliteiten ter plekke ‘ROOTS’ zijn. Dat betekent in modern Frans dat ze heel eenvoudig of zelfs summier zijn! 🙂

En tenslotte nog een nieuwe trend: daktent-kamperen. Echt wat anders dan een camper, maar wél met hetzelfde vrijheid-blijheid-gevoel, want je hebt je eigen ‘room with a view’ altijd bij je! Een daktent pas op bijna elke (grotere) auto, is snel op te zetten/af te bouwen, en je ligt altijd hoog en droog. Uitproberen? Daktenten zijn ook te huur, o.a. via dit soort sites: www.myrooftoptent.com, www.dakop.nl, daktenthuren.nl.

(Video) Rijden met een camper | Caravan & Camper Tips #3 | BOVAG

Bonne route!

LEES OOK:
10 Franse (verkeers)boetes die je wilt voorkomen
De tolbadge, praktische weetjes en antwoorden op veelgestelde vragen
Ringweg rond Parijs: 7 dingen om te weten
Zwarte zaterdagen 2022
Roadtrip met een camper door Normandië en andere streken

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Bip&Go, screenshots Critair, Homecamper, camper cover: Martin Kallur UNPL, VW artikel:Schmid UNPL Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bip&Go.

4 reacties op “Met een camper naar Frankrijk: tips!”

 1. Els Kroese schreef:

  13 mei, 2023 om 16:46

  Nog een aanvulling voor camperaars in Frankrijk: word lid van France Passion! Met een vignet en compleet boek met alle plekken, voor €32 bij Camperreiswinkel, kun je in heel Frankrijk bij wijnboeren, maar ook veebedrijven of anderen, gratis verblijven. Het ijn plekken zonder voorzieningen maar je kunt vaak wel wijn proeven, een rondleiding krijgen of lokale producten kopen. Heel interessant!

  Beantwoorden

  (Video) #371 ONDERWEG NAAR DE ELZAS (+ luifelstokkenhouder + camperroute Campercontact)

 2. 17 mei, 2021 om 00:46

  Frankrijk is het camperland bij uitstek. Tip, als camperaar sta je niet weken op een camping, maar trek je vooral.
  Je boodschappen doe je als je onderweg een supermarkt tegenkomt (doe je altijd), je toilet en je vuilwatertank leeg je bij een gratis camperplaats die je onderweg tegenkomt. Niets weerhoud je om daar te blijven staan en de volgende ochtend een heerlijk vers stokbrood te scoren, maar je kunt dan ook weer verder en ergens op een vreselijk mooi plekje wild overnachten. Dat in Frankrijk in beginsel overal legaal.

  Beantwoorden

 3. Hans van Driel schreef:

  15 mei, 2021 om 12:00

  (Video) Inpakken en WEGEN, de eerste reis met de caravan - Campingtrend

  Goedendag, u bent vergeten één van de verplichtingen te vermelden die ook gelden voor campers met een toelaatbaar gewicht van >3,5 ton. Sinds 1 januari van dit jaar is men verplicht stickers te voeren op het voertuig om de dode hoek aan te geven. Het is verplicht om 3 stickers (2 x voorzijde en 1 x achterzijde) te hebben. Bij gebreke riskeert men een boete van €135 per mankerende sticker. Men praat dus over een risico van €405 per camper als men zonder de stickers in Frankrijk rijdt. Zie ook : https://www.lemondeducampingcar.fr/courrier/les-camping-cars-poids-lourds-concernes-par-la-nouvelle-obligation-de-signalisation-des-angles-morts/189428

  Beantwoorden

  • Nicky schreef:

   15 mei, 2021 om 12:43

   Veel dank Hans, die miste inderdaad. We hebben het meteen aangevuld!

   Beantwoorden

   (Video) Camperen bij de wolven gratis camperspot in de Lozere Frankrijk

Geef een antwoord

FAQs

Waar mag je staan met een camper in Frankrijk? ›

Met de camper naar Frankrijk
 • Overnachten in Frankrijk mag op de vele speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen (les aires de camping-car) en op campings.
 • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
 • France Passion, overnachten bij wijnboeren en landbouwers.

Wat zijn de regels voor campers? ›

Inrichtingseisen kampeerauto/ camper
 • minimaal 2 vaste zitplaatsen. ...
 • een vaste tafel. ...
 • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. ...
 • minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.
 • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte. ...
 • een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte.

Is het moeilijk om met een camper te rijden? ›

Het rijden in een camper is makkelijker dan je denkt. Als je gewend bent aan auto rijden en je bewust bent van de verschillen met een camper, zou je weinig moeite moeten ondervinden. Met de juiste inzichten en de daarbij behorende rijtechnieken kan je veilig en relaxt naar je bestemming rijden.

Hoe hard mag je met een camper in Frankrijk? ›

Campers zwaarder dan 3.500 kg

Binnen de bebouwde kom geldt nog steeds 50 km/h, maar buiten de bebouwde kom geldt altijd 80 km/h. Op een weg met gescheiden rijbanen en vier rijstroken is de toegestane snelheid 100 km/h. Op autosnelwegen mag je niet harder dan 110 km/h.

Waar mag je slapen in je camper? ›

Overnachten op een camperplaats. Met de camper kun je overnachten op campings en camperplaatsen. In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur.

Waar mag je slapen in de auto Frankrijk? ›

In Frankrijk mag je vrij overnachten op elke plaats waar een personenauto mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.

Hoe lang mag een camper langs de openbare weg staan? ›

Camper op openbare weg

In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.

Hoe lang mag een camper op de weg staan? ›

In de meeste gemeenten mag jouw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers.

Hoeveel kilometer mag je per jaar rijden met een camper? ›

Met een camper die als personenauto is geregistreerd, mag je in Nederland net zo hard rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen buiten de bebouwde kom 80 km per uur.

Wat zijn de nadelen van een camper? ›

Het grootste nadeel van' een camper is vooral het prijskaartje. In de aanschaf zijn campers al snel twee keer zo duur als een caravan. Natuurlijk kun je ze tweedehands kopen, maar dan nog zijn ze aanzienlijk duurder.

Wat niet vergeten met camper? ›

Checklist camper: handige spullen in de camper
 • Koelbox of koelkast om eten en drinken koel te houden.
 • Pannen: in ieder geval één bakpan en één kookpan.
 • Reiswaterkoker voor het koken van water en zetten van thee. ...
 • Koffiezetapparaat, zoals een kleine percolator of een Nespresso apparaat. ...
 • Een gevulde gasfles om te koken.
Apr 29, 2021

Hoe zuinig rijden campers? ›

Half-integraal en integraal campers zijn iets zuiniger en rijden normaliter tussen de 8 en 11 kilometer per liter. De vaak kleinere en lichtere buscampers rijden het zuinigst; hiermee kunt u tussen de 1:9 en 1:13 halen.

Wat is verplicht in Frankrijk? ›

U bent in Frankrijk verplicht u te identificeren met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart. Het is strafbaar als u geen geldig identiteitsbewijs kunt laten zien.

Wat kost een overnachting met een camper in Frankrijk? ›

De gemiddelde prijs van een doorsnee camping is tussen de 35€-45€ per nacht. Grote campings met veel faciliteiten zijn zelfs veel duurder. Maar je kan ook gratis kamperen bij de boer of kiezen voor een “camperplaats” die geen faciliteiten heeft maar dan ook 5€ per nacht kost.

Hoe hard met karretje in Frankrijk? ›

Maximumsnelheden met aan aanhanger in Europa
LANDSNELWEGAUTOWEG
Luxemburg9075
Frankrijk (bij regen)130 (110)90
Totaal max. gewicht > 3.500 kilo9080
Spanje (<750 kilo)80 (90)80
26 more rows

Is het legaal om in een camper te wonen? ›

Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.

Wat is de beste app voor campers? ›

Wij hebben een groot aantal apps getest en zetten de beste voor je op een rijtje.
 • Park4night. De eerste app die ik hier bespreek is Park4night. ...
 • Campercontact. Met de app Campercontact heb je informatie over bijna 30.000 camperlocaties in meer dan 50 landen altijd binnen handbereik. ...
 • ACSI Campings Europe app. ...
 • ANWB.
Jan 13, 2022

Waar mag je vrij staan met camper in Europa? ›

Wie vrij wil staan, kan vooral terecht in de landen in Noord-Europa, zoals Noorwegen, Zweden en Finland. Veel camperaars maken daar dankbaar gebruik van. Van oudsher geldt hier het allemansrecht. Dit geeft iedereen het recht om land van iemand anders te betreden en te genieten van de natuur.

Wat moet verplicht in auto Frankrijk? ›

In Frankrijk moet je in je auto zeker de volgende zaken bij je hebben:
 • Gevarendriehoek met een E 27 R markering. ...
 • Veiligheidsvest. ...
 • In de winter: sneeuwkettingen in besneeuwde wintersportgebieden.
Jul 5, 2022

Welke categorie is een camper in Frankrijk? ›

De categorie van campers in Frankrijk

De meeste campers worden beschouwd als voertuigen die behoren tot categorie 2, d.w.z. voertuigen met of zonder aanhanger met een totale hoogte boven 2 meter en onder 3 meter en een maximum totaal toegestaan gewicht (M.T.M.) minder of gelijk aan 3,5 ton.

Wat mag wel en niet op een camperplaats? ›

Spelregels camperplaats

Gedrag op een camperplaats is in wezen simpel: wees fatsoenlijk en zorg dat je anderen niet tot last bent. Dit betekent: Niet te ruim gaan staan, laat ruimte over voor later arriverende campers. Geen luifel uitrollen en meubilair buiten zetten als campinggedrag niet gewenst is.

Waar kan ik gratis staan met een camper? ›

Gelukkig bieden deze gratis camperplaatsen uitkomst.
 • Gratis camperplaats 1: Old Inn-Bar&Kitchen. ...
 • Gratis camperplaats 2: Restaurant Norgerhout. ...
 • Gratis camperplaats 3: Restaurant de Wekker. ...
 • Gratis camperplaats 4: Familie Abma. ...
 • Gratis camperplaats 5: Geert & Hennie Wilts. ...
 • Gratis camerplaats 6: Restaurant De Ark.
Aug 2, 2017

Kun je met een camper overal staan? ›

De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".

Waar kan ik mijn camper parkeren? ›

Je mag een camper dus zonder meer parkeren op de openbare weg en zonder enige beperking aan de duur. Een parkeer- of overnachtingsverbod moet duidelijk met verbodsborden zijn aangegeven. Parkeren op het trottoir vormt een uitzondering. Dat mag alleen als een verkeersbord dit uitdrukkelijk toestaat.

Waar rijdt een camper op? ›

Een camper heeft een groot frontaal oppervlak en vooral met een alkoof, die met tegenwind, heel veel wind opvangt waardoor de motor meer kracht moet leveren en dus door dit meer brandstof verbruikt maar ook een integraal heeft een groot glasoppervlak, dit is een beetje te vergelijken met een autobus.

Is een oprit eigen terrein? ›

Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.

Wat is een hoge kilometerstand voor een camper? ›

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat u met de camper gaat doen. Gaat u er veel of weinig kilometers per jaar mee rijden. Een redelijke verwachting van een dieselmotor is 500.000 km.

Hoe lang gaat een Fiat Ducato mee? ›

U vraagt wat de nog te verwachten levensduur is van de turbo van uw Fiat Ducato van 1998. De levensduur van een turbo is circa 150.000 tot 200.000 kilometer bij normaal gebruik en normaal onderhoud. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven en naar beneden.

Is een camper waardevast? ›

Is een camper waardevast? De waarde van een camper hangt af van het type model. De afschrijving van een camper ligt gemiddeld op 10% per jaar. Echter, klassieke camper modellen blijven hun waarde behouden of stijgen zelfs vanwege de populariteit en schaarste van het type.

Wat is de wegenbelasting voor een camper? ›

Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.

Wat is een goed merk camper? ›

TOP 15 - merken met als basis de beste prijs/kwaliteit (exclusief 6 Premium merken)
 • Laïka.
 • Eura Mobil.
 • Hymer.
 • Weinsberg.
 • Knaus.
 • Notin.
 • Sunlight.
 • LMC.
Jan 9, 2021

Wat is het verschil tussen een camper en een mobilhome? ›

– Een mobil(e)home is geen camper maar een vakantiehuis of een grote caravan (kampeerwagen) op een vaste plaats. – Een Kamper is een legerplaats in het open veld, of een plaats waar een groep verblijft.

Is een camper vermogen? ›

De waarde van een auto, motor, caravan, camper of pleziervaartuig wordt volledig meegenomen bij de vaststelling van het vermogen als er sprake is van een dagwaarde van € 3.350,00 of meer.

Hoe vaak wordt een camper gestolen? ›

Jaarlijks worden er gemiddeld 105 campers met een Nederlands kenteken gestolen. Opvallend is dat er veel van Noord-Hollandse eigenaren tussenzitten. "Een van de verklaringen daarvoor is dat daar een bende actief was", vertelt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Wat zijn de voordelen van het reizen met een camper? ›

Laten we beginnen met de voordelen van camperreizen:
 • De vrijheid. ...
 • Met een camper heb je tijdens je reis alles bij de hand én slaap je altijd hetzelfde bed. ...
 • In een camper overnacht je op de allermooiste plekjes. ...
 • Je bent veel buiten én in de natuur. ...
 • Je hoeft je koffers maar één keer uit- en in te pakken.
May 17, 2019

Hoe besparen je gewicht in de camper? ›

Gewicht besparen in de camper
 1. Apparatuur. Een satelliet om tv te kijken in de camper weegt best wat. ...
 2. Fietsendrager. Soms kun je ook de fietsendrager achterwege laten, vooral als je camper een grote garage heeft. ...
 3. Lichte fietsen. ...
 4. Lege watertanks. ...
 5. Een andere accu. ...
 6. Lichtere gasflessen. ...
 7. Lichtgewicht kampeerspullen. ...
 8. Kleding.
May 4, 2022

Is 120 pk genoeg voor een camper? ›

Vermogens tussen 120 en 150 pk en een koppelwaarde van rond 320 Nm is dan vaak te krap bemeten om de camper met een fijne cruise snelheid over de hellende Duitse autobahnen te loodsen. Laat staan een steile(re) bergpas in de Alpen. De behoefte aan met name meer trekkracht (=koppel) ontstaat dan al snel.

Hoe lang kun je met camper zonder stroom? ›

Hoe lang kan een camper zonder stroom? Een camper kan gerust één tot twee weken zonder 220 volt stroom. Een camper heeft twee accu's, een accu voor de motor en een accu voor de verlichting, koelkast etc in de camper zelf.

Is een brandblusser verplicht in auto in Frankrijk? ›

Voorheen was het verplicht om in Frankrijk een brandblusser in de auto te hebben. Hoewel deze regel in andere landen binnen de EU nog steeds geldt, is dit in Frankrijk niet meer het geval.

Is een alcoholtester verplicht in Frankrijk? ›

Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben. Je eigen alcoholtesters zijn alleen nodig voor eigen gebruik.

Wat meenemen camping Frankrijk? ›

Documenten
 • ANWB pas. reis- en kredietbrief (IRK) camping card international (CCI) kentekenbewijs. verzekeringsbewijs auto (groene kaart)-caravan. verzekeringspas. ...
 • Kleding (aantal) sokken.
 • ondergoed.
 • t-shirt/blouse, lange mouw.
 • t-shirt/blouse, korte mouw.
 • trui - fleece - windjack.
 • broek (kort / lang) rok.
 • regenkleding.

Welke milieusticker Frankrijk voor camper? ›

In Frankrijk worden milieustickers Crit'Air genoemd. Let op! Voertuigen van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een milieusticker. Op de officiële website kun je een simulator invullen en zie je welke Crit'Air Vignet je moet bestellen.

Wat is er goedkoper in Frankrijk? ›

In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.

Wie heeft voorrang in Frankrijk? ›

Waar gelijkwaardige wegen elkaar kruisen, heeft verkeer van rechts voorrang. In Frankrijk wordt niet met haaientanden, maar met een lijn van dikke blokken aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.

Welke kant rijden in Frankrijk? ›

Overzichtslijst van alle links- en rechtsrijdende landen ter wereld
Land / staat / territoriumrijdt / rijdenlinks / rechts
Fijirijdtlinks
Filipijnen (Filippijnen)rijdtrechts
Finlandrijdtrechts
Frankrijkrijdtrechts
156 more rows
Jan 24, 2022

Hoe hard mag je met een fietsendrager in Frankrijk? ›

Voor de fietsdrager bij gebruik in Frankrijk heeft u een dergelijk bord niet nodig. Er zijn in beide landen geen snelheidsbeperkingen wanneer er sprake is van een gemonteerde fiettsdrager op de kogel.

Hoelang is water goed in de tank van de camper? ›

Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.

Kun je water uit de camper gewoon drinken? ›

Hoewel het uit voorzorg afgeraden wordt om het water uit de tank te drinken, is het toch heel belangrijk dat je niet alleen het water regelmatig ververst, maar ook de tank en waterleiding goed schoonmaakt. Zo voorkom je allerlei nare bacteriën.

Hoe maak je warm water in een camper? ›

Wil je gebruik kunnen maken van warm water in de camper dan zul je een camper boiler of geiser moeten toevoegen aan jouw camper watervoorziening. Bij een boiler wordt water door middel van elektriciteit voorverwarmd in een apart water reservoir.

Wat zijn de nadelen van het reizen met een camper? ›

De nadelen:

Reken gerust op 100 euro per dag, en in het hoogseizoen zelfs nog veel meer. De kosten voor gasflessen, toiletvloeistof en kampeerplekken nog niet eens meegerekend, - Een camper biedt bij lange na niet het comfort van een hotelkamer, - Elk ritje moet je met je camper maken.

Waarom mag je niet in een camper wonen? ›

Onder voorwaarden mag dat

Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.

Hoe lang mag een camper aan de weg staan? ›

In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.

Welke tolpoort moet ik nemen in Frankrijk? ›

Een groene pijl is toegankelijk zonder abonnement en hier heb je de mogelijkheid om contant te betalen. Een poortje met oranje 't' staat voor 'Télépéage' en is alleen toegankelijk voor voertuigen met een elektronische tolbadge.

Hoeveel bedraagt de péage in Frankrijk? ›

De toltarieven in Frankrijk verschillen per weg en per voertuig. De tarieven liggen op de meeste wegen tussen de 9 en de 13 cent per kilometer. De Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel zijn erg duur.

Wie beheert de tolwegen in Frankrijk? ›

VINCI Autoroutes is de tak van VINCI die tolwegen in Frankrijk in het beheer heeft. VINCI Autoroutes is eigenaar van vier concessionairs in Frankrijk met in 2019 een lengte van 4.443 kilometer. Het is de grootste concessiehouder van tolwegen in Europa.

Welk land mag je wildkamperen? ›

Landen waar je mag wildkamperen:
 • Noorwegen.
 • Zweden.
 • Finland.
 • Schotland.
 • Litouwen.
 • Estland.
 • Letland.
 • Romenië

Welke landen mag je vrij kamperen met camper? ›

Wild kamperen en vrij staan met de camper in Europa
 • Albanië
 • België
 • Bosnië en Herzegovina.
 • Bulgarije.
 • Denemarken.
 • Duitsland.
 • Engeland.
 • Estland.

Hoeveel Nederlanders hebben een camper? ›

Het aantal kampeerauto's in Nederland is gestegen tot een recordhoogte van 170.624 exemplaren, volgens de laatste telling van 1 oktober 2022 door Bovag, KCI en RDC. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan begin dit jaar en in vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbeld.

Videos

1. CAMPER ACADEMIE | Spiegels & dode hoeken
(Om-Rijden)
2. Met de IONIQ 5 elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk
(Elektrische Autovakanties)
3. IS DIT DAN HET EINDE? - Solo camper Spanje Portugal - DWVLOGT #183
(DWvlogt)
4. Camper te zwaar deel 1| Hoe kun je dat oplossen...
(Om-Rijden)
5. TEM ON TOUR, Video 87. 4 tips voor een veilige campervakantie.
(TEM ON TOUR)
6. Ons TINY HOME in de BERGEN | Van Life in Frankrijk
(Overlanding Sophia)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated: 26/05/2023

Views: 6261

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.